2020

Lübeck-Stralsund cykelresa

Upplev hanseatiska städer, fiskebyar och mänga sevärdheter

 Lübeck - Stralsund 

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◎◎◎
  • ca. 275 km

8
dagar

45
∅ km per dag

Denna varierande tur längs Östersjöns kust tar dig genom det orörda kustlandskapet i Mecklenburg-Vorpommern och förbi fina sandstränder som bara väntar på att du ska ta en simtur! Viktiga, tidigare rika hanseatiska städer med sin typiska röda tegelstensarkitektur, fiskebyar, nationalparken Boddenlandschaft och många sevärdheter hittar du efter vägen.

Dag 1: Egen resa till Lübeck

Denna cykeltur längs Östersjökusten börjar i en gammal och vacker hanseatisk stad som har legat på världsarvslistan sedan 1987. Här finns Holstentor, Lübecks kvarvarande medeltida stadsportar och en av de största sevärdheterna i staden. Här föddes också författaren Thomas Mann. Och tycker du om marsipan, då har du kommit helt rätt!

Dag 2: Lübeck - Hohen Schönberg / Boltenhagen ca. 40-50 km + färjetur

I Travemünde kan du ta en kort paus och se Tysklands äldsta fyr, innan du fortsätter längs kusten. Du cyklar genom naturreservatet Brooker Wald och når snart Boltenhagen, den näst äldsta badorten i Mecklenburg. Från klipporna kan du se ut över hela viken.

Dag 3: Boltenhagen - Wismar ca. 30-45 km

Du följer mestadels kusten hela vägen till den hanseatiska staden Wismar. Härifrån kan vi rekommendera en tur till ön Poel, med sina långa sandstränder som bjuder in till ett dopp. Den historiska stadsmuren från trettioåriga kriget ger ön en del av dess charm.

Dag 4: Wismar - Bad Doberan ca. 60 km (kat. B)
Wismar - Kühlungsborn / Warnemünde ca. 45-70 km (kat. A)

På vägen till Kühlungsborn växlar det mellan klippor och vackra stränder, som erbjuder fantastiskt utsikt eller härligt bad. Strosa genom Bad Doberan och den engelska parken, eller låt ångloket ‘Molli’ ta dig till stranden. 

Dag 5: Bad Doberan / Warnemünde - Graal-Müritz / Wustrow / Ahrenshoop ca. 35-65 km + färjetur

Precis innan Nienhagen finns den ‘hemsökta skogen’ - en skog med en blandning av träd som tagit konstiga och underbara former på grund av det eviga inflytandet från den salta, fuktiga havsluften och de stormiga vindarna. Via Warnermünde cyklar du till Wustrow, belägen på halvön Fischland-Darss, före detta gräns mellan Mecklenburg och Pommern.

Dag 6: Wustrow - Barth ca. 45 km (kat. B)
Ahrenshoop - Zingst / Barth ca. 25-40 km (kat. A)

Upptäck naturreservatet ‘Darsser Wald’ och det romantiska vid den vilda västra stranden, som anses vara en av de vackraste stränderna i världen. Från Prerow kan den endast nås till fots, med cykel eller med häst och vagn. Via Zingst tar du dig tillbaka till fastlandet, till den före detta svenska staden Barth.

Dag 7: Barth / Zingst - Stralsund ca. 45-60 km

Se fram emot den sista etappen på din resa: de tre tornen i den hanseatiska staden Stralsund vinkar från fjärran. Att det tidigare var en viktig handelsstad kan man se än idag. Låt kvällen avslutas i gamla stan, ett av UNESCOs världsarv på grund av att det har bevarats så vackert.

Dag 8: Hemresa eller extradagar

Efter frukost slutar din cykelresa. Vi bokar gärna extradagar åt dig.