2020

Mains klassiska cykelresa

Från öl-Franken till vin-Franken

 Bamberg - Aschaffenburg

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◎◎◎◎
  • ca. 320 km

8
dagar

55
∅ km per dag

Bamberg, hem för ölen Franconia, är starten för denna klassiska sektion av flodens Mains cykelväg. Floden tar sin väg genom frankiska vinregionen och rinner sin sakta väg genom den mörkt gröna skogarna i Spessart. Slotten och fästningarna och de konstnärligt dekorerade kyrkorna berättar om en händelserik historia. Städerna längs Main är speciellt charmerande, till exempel den före detta kejsarstaden Bamberg, den gamla staden Würsberg och Wertheim, med sina korsvirkeshus.

Dag 1: Egen resa till Bamberg

Denna medeltida stad har legat på världsarvslistan sedan 1993. En av de viktigaste sevärdheterna är katedralen: den tillhörde de viktigaste tyska imperialistiska katedralerna och helgades 1237, här finns Henrik II’s grav.

Dag 2: Bamberg - Schweinfurt ca. 55-60 km

Du kommer cykla genom dalen, med floden Main som följe. Dagen etapp leder dig genom vingårdar och fruktträdgårdar längs floden. Du cyklar genom Hassfurt och kommer till slut fram till Schweinfurt med sin heliga treenighetens kyrka.

Dag 3: Schweinfurt - Kitzingen ca. 55 km

I pilgrimskyrkan Maria am Weingarten, som byggdes på 1400-talet, kan du se den berömda svävande ‘Madonnan i rosenkransen’ av Riemenschneider. Volkach ligger mitt i vinregionen Maindreieck. Main fortsätter att slingra sig längs dalen mot Kitzingen, som är känt för att inrymma den äldsta vinkällaren i Tyskland.

Dag 4: Kitzingen - Zellingen / Karlstadt ca. 55-65 km

Floden med dess cykelväg gör en dramatisk vändning och leder dig till den frankiska metropolen Würsburg. Du bör inte missa det barocka slottet här, det världsarvslistade Residenset i Würsburg som tornar upp sig högt över staden. Även värd att se är den gamla bron och de traditionella vingårdarna i staden. Den sista sträckan till Zellingen och Karlstadt leder dig på härliga och lätta vägar.

Dag 5: Zelligen - Marktheidenfeld ca. 50-60 km

Ännu en dag av vackra gamla städer och livliga landskap väntar på dig! Du följer de plana vägarna via tre-flods-staden Gemünden till Lohr med sina historiska byggnader. Njut av den lugna och avslappnade atmosfären i de små städerna efter vägen. I Marktheidenfeld, beläget precis mellan floden och Spessarts kullar, kan du njuta av kvällen med en uppfriskande drink. 

Dag 6: Marktheidenfeld - Bürgstadt / Miltenberg ca. 55 km

Du bör besöka Wertheim Slott som tornar sig över staden och ger en magnifik panoramautsikt. Efter nästa flodkant kommer du känna igen Stadtprozelten med en av de vackraste slottsruinerna precis ovanför staden, Henneburg slott. Ditt etappmål idag är Miltenberg som är känd för sin pittoreska gamla marknadsplats, och för värdshuset zum Riesen där kejsaren Barbarossa har bott.

Dag 7: Miltenberg - Aschaffenburg ca. 40 km

Idag cyklar du jämsides med skepp på floden Main och når Miltenbergs vingårdar och lokala, traditionella vinbarer. Genom detta magiska landskap cyklar du vidare till din slutdestination som är Aschaffenburg. På håll kan du se de fyra tornen på Johannisburg slott.

Dag 8: Hemresa eller extradagar

Efter frukost slutar din cykelresa. Vi bokar gärna extradagar åt dig.