2020

Mälaren cykelresa

Cykla runt lagunen som blev en sjö

 Rundtur från Stockholm

  • Dagsetapper: ◉◉◉◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◎◎◎
  • Ny resa!
  • ca. 290 km

8
dagar

50
∅ km per dag

På bara en vecka cyklar du runt Sveriges tredje största sjö, som med sina 1.090 km² nästan är dubbelt så stor som Bodensjön i Tyskland. Följ spåren efter vikingarna, lär dig mer om Nils Holgersson, upptäck imponerande runstenar och och gravar från järnåldern, likväl intressanta platser som Drottningholms slott och Gripsholms slott. Även pittoreska småstäder som Mariefred och Sveriges äldsta stad Sigtuna väntar på dig. Mälaren är på grund av sina många vikar och öar en väldigt populär plats för rekreation och kommer även förtjusa dig under denna varierande resa!

Dag 1: Egen resa till Stockholm

Ta en första promenad genom Stockholms huvudstad och upptäck några av de många sevärdheter och turistattraktioner. På kvällen ges information om resan och utlämning av cyklar (om bokat).

Dag 2: Stockholm - Södertälje ca 60 km

Längs Sveriges tredje största sjö, Mälaren, cyklar du på resans första dag längs den gamla handelsrutten som har funnits sedan vikingatiden. Efter vägen passerar du världskulturarvet Drottningholms slott. Här, vid Mälarens strand, växte kungafamiljen upp. Värt ett besök är även Kina Slott från 1700-talet som finns beläget på området. Du fortsätter med en kort tur med färja till Södertälje. På Sturehov, vid östra Mälaren, är det dags för en sen lunch. Södertälje, Scanias hemort, är lokaliserad söder om Stockholm där Mälaren går ihop med Östersjön via slussen i Södertälje kanal.

Dag 3: Södertälje - Strängnäs / omgivningar
ca. 60 km

Idag cyklar du på mindre sidovägar till Gripsholms slott. På slottet finns statens porträttsamling med över 4000 verk, där du kan följa porträttkonstens förändringar från 1500-talet till idag. Slottets historia går tillbaka 1370-talet då Bo Jonsson Grip lät bygga en borg på en udde som efter flera utbyggnader blev Gripsholms slott. Övernattning i Mariefred/omgivning.

Dag 4: Strängnäs - Eskilstuna ca. 45 km

Mälardalsleden tar dig via Strängnäsfjärden till Eskilstuna. Den före detta handelsplatsen och biskopssätet välkomnar dig med små affärer, gallerier och fina butiker. Smidesbutiken och museét Rademachersmedjorna är väl värda ett besök, där du kan se smeder och hantverksmän i arbete.

Varberg

Dag 5: Eskilstuna - Enköping / omgivningar
ca 50-75 km

Dagen börjar med en transfer/tågresa via Mälaren till Västerås. Besök Kyrkbacken, den bilfria gamla stan innna du fortsätter på cykel. Även domkyrkan är värt ett besök. Du övernattar antingen i Enköping som är känt för sina fantastiska trädgårdar, Ekolsund med sitt slott från 1700-talet, eller Bålsta där konst- och komikfantaster bör göra ett besök på Åbergs Museum för att se Lasse Åbergs fantastiska konst- och leksakssamling.

Dag 6: Enköping - Sigtuna
ca 50 - 70 km

Efter grusvägar och asfalterade småvägar når du Sigtuna. Staden grundades 980 och är, tillsammans med Lund, den äldsta och fortfarande existerande staden i Sverige. Den lilla staden kan ses på mynt och runstenar då den var ett viktigt administrativt centrum då. Avsluta dagen med en promenad längs huvudgatan med sina små, typiskt svenska hus från tidigare århundraden.

Dag 7: Sigtuna - Stockholm 

Njut av Sigtunas caféer, butiker och gallerier innan du åker tillbaka till Stockholm med båten M/S Evert Taube på eftermiddagen (restid 2 timmar, ankomst ca 18:30, avgår från slutet av juni till mitten av augusti, under lågsäsong åker du med transfer eller tågresa tillbaka till Stockholm). Din sista kväll i Stockholm avslutas med en promenad från piren. Besök en av de många restauranger som finns och se tillbaka på veckan över en utsökt middag med ett glas vin eller en öl innan du går tillbaka till ditt hotell.

Kopenhagen

Dag 8: Hemresa eller extradagar

Efter frukost slutar din cykelresa. Vi bokar gärna extranätter åt dig i Stockholm.