2020

Newcastle - Edinburgh cykelresa

En cykelresa längs kust och slott

 Newcastle upon Tyne - Edinburgh

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◉◎◎
  • ca. 300 km

7
dagar

50
∅ km per dag

Denna fantastiska resa, full av underbar natur och intressant historia, börjar med att du följer floden Tyne till kusten och följer cykelleden ‘Coast & Castles’ norrut. Den tar dig upp för den dramatiska och vackra kusten i Northumberland med dess långa sandstränder och spektakulära slott, som Dunstanburgh och Bamburg. Vidare tar vi dig till Holy Island (Lindisfarne), men håll koll på tidvattnet, vid ebb är den ansluten till fastlandet! Mot inlandet kommer du till majestätiska Tweed Valley på din väg mot Melrose med sitt gotiska kloster. Fantastisk cykling hela resan fram till Skottlands huvudstad Edinburgh.

Dag 1: Egen resa till Newcastle

Du anländer till Newcastle som startpunk för denna resa. Kvällen är din att upptäcka stadens sevärdheter och ta in atmosfären.

Dag 2: Tynemouth - Warkworth ca. 60 km

Efter frukost möter du upp vår reseledare som ger dig din cykel (om bokad) och som besvara eventuella frågor. Du följer Newcastles kajkant förbi Milleniumbron när du trampar österut längs floden Tyne till kusten. Du passerar genom det tidigare området i Tyne där man byggde skepp, och i Wallsend får du hålla utkik efter fornlämningen och museet Segedunum Roman fort. Förbi små livliga hamnar och kajer du når Tynemouth för att sen fortsätta efter havet via Whitley Bay till hamnstaden Blyth. Du lämnar stadsmiljön för den öppna landsbygden på din väg mot vackra Druridge Bay. Med sin långa sandstrand, naturreservatet och några av de största sanddynerna i Northumberland gör denna stad till en riktig pärla! Dagens etappmål är Warkworth med sitt imponerande slott från 1100-talet.

Dag 3: Warkworth - Bamburg ca. 45 km

Du trampar på och kommer fram till den vackra byn Alnmouth som lockar till en kopp te. Rutten tar dig vidare till de imponerande medeltida slotten i Dunstanburgh och Bamburgh och den attraktiva kustbyn Craster. I Bamburgh finns, förutom slottet med sitt dramatiska läge på en klippa, Grace Darling museet som berättar historien om denna kända hjältinna och hennes livbåt.

Dag 4: Bamburgh - Berwick-upon-Tweed ca. 40 km

En liten bit upp längs kusten från Bamburgh kommer du fram till Lindisfarne, även känt som Holy Island (heliga ön), en viktig plats för den tidiga kristendomen och där Lindisfarneevangelierna skapades på 700-talet. Även här som vikingarna kom till England för första gången och då attackerade klostret. Om tidvattnet tillåter så är det väl värt ett besök, två gånger om dagen vid lågvatten finns anslutning till fastlandet. Härifrån cyklar du vidare till Berwick-upon-Tweed, med sina stadsmurar från Elisabeth I:s tid, i sitt försvar under gränskrigen. Om du väljer att besöka Holy Island blir dagens etapp 11 km längre.

Dag 5: Berwick-upon-Tweed - Kelso ca. 50 km

Du lämnar Berwick-upon-Tweed och följer fantastiska Tweed Valley till Kelso. Längs vägen korsar du gränsen till Skottland och sen tillbaka till England över den kända ‘Union Suspension Bridge’, en gammal hängbro som går över floden Tweed. Vid Chainbridge honungsgård kan du ta en kopp te och njuta av några läckra bakelser i en gammal dubbeldäckare från London! Passa på att köpa en burk god honung. Snart cyklar du in i Skottland igen på din väg till Kelso med sitt imponerande slott Floors Castle.

Dag 6: Kelso - Innerleithen ca. 50 km

På morgonen ger du dig av mot Melrose som är känd för sitt imponerande gotiska kloster. Du lämnar Melrose bakom dig och kommer in i den djupa Tweed Valley. Omgiven av skog och kullar följer du den berömda laxfloden till Innerleithen och passerar även Traquair House, som anses vara det äldsta fortfarande bebodda huset i Skottland. Den livliga lilla staden Innerleithen är välkänd för sin fantastiska mountainbike-miljö, så det är ingen tvekan om att du kommer stöta på cyklister i full mundering!

Dag 7: Innerleithen - Edinburgh ca. 60 km + hemresa

Du beger dig norrut från Innerleithen där rutten går över kullarna i Morfoot Hills, och med utsikt över Edinburgh i fjärran. På din väg ner från kullarna, genom Dalkeith och Musselburgh, tar du fart mot Edinburgh genom Innocent-tunneln och förbi Arthur’s Seat (kulle) och kommer fram till slutmålet The Mound. Här möts du av reseledaren som samlar in hyrcyklarna. Härifrån börjar nu din hemresa, eller så finns transfer tillbaka till Newcastle. Om du har bokat tåg så ligger tågstationen Waverley nära.

Vi bokar gärna extradagar åt dig i Edinburgh eller Newcastle (pris på begäran).