2020

Normandie cykelresa

Från Utah Beach till Mont-Saint-Michel

 Carentan - Pontorson
 Pontorson - Carentan

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◎◎◎
  • ca. 265 km

8
dagar

45
∅ km per dag

Från de stora stränderna och klipporna i Cotentin når du Mont-Saint-Michel efter att ha korsat våtmarkerna i Cotentin, de ornitologiska reservaten och många underbara byar längs vägen. En riktig upptäcktsfärd i Normandie! Förutom de vackra landskapen och de kulinariska specialiteterna så tar denna resa dig genom historia, från medeltiden till idag.

Denna resa kan startas både i Carentan och i Pontorson. 

 

Dag 1: Egen resa till Carentan

Du anländer till Carentan, en vacker marin stad i hjärtat av den regionala naturparken i Cotentin.

Dag 2: Carentan - Utah Beach - Carentan ca. 45 km

Längs kusten kommer du njuta av utsikten över stränderna och kommer fram till Utah Beach, landstigningsplatsen. Här finns ett museum om D-dagen och landstigningen och du får din dagliga dos av historia. Det 150 hektar stora fågelreservatet stillar din hunger efter natur.

Dag 3: Carentan - Saint-Lo ca. 45 km

Du lämnar Carentans våtmarker och kanaler, och cyklar genom Villers-Bocage. Regionen har många stuterier. Du följer kanalen Vire som tar dig till Saint-Lo, även kallad ‘ruinernas huvudstad’ efter andra världskriget. Staden är idag uppbyggd och är hem för Frankrikes största ridklubb.

Dag 4: Saint-Lo - Vire ca. 50 km

Denna etapp följer en väl skyltad resväg längs kanalen Vire till Pont-Farcy, sen står du inför resans tuffaste del. Väl skyltade små vägar genom det ‘Schweiziska Normandie’ med en stigning som ibland kan vara utmanande, som strax innan viadukten (vanligt med bungee-jump härifrån) och Souleuvredalen. Du når Vire, ‘den rökta korvens stad’. 32 km från Pont-Farcy till Vire, upp 550m och 450m ner. Alternativt den enklare vägen till Vire som består av små kuperade vägar. 20 km, upp 240m och ner 175m.

Dag 5: Vire - Mortain ca. 45 km

Några kilometer från Vire får du inte missa sjön Dathee, ett fågelreservat och en mötesplats för vattenälskare och golfare. Du passerar de gamla byarna i Brouains och Vengeons. Till slut når du ett skogsområde där du hittar det lilla och det stora vattenfallet vid sammanflödet av två floder. När du kommer till Mortain kan du besöka det vita klostret, det lilla stenkapellet, det amerikanska minnesmärket och mycket mer.

Dag 6: Mortain - Ducey ca. 35 km

Från Mortain visar vägen dig genom viken i Mont-Saint-Michel, längs den kuperade terrängen i See- och Selunedalen. Genomfart i Saint-Hilaire-du-Harcouët, en stad som grundades av Vilhelm Erövraren och lokalt känd för sin fantastiska boskapsmarknad. Du når Ducey, en tidigare handelshamn. Upplev slottet och den gamla bron.

Dag 7: Ducey - Mont-Saint-Michel - Pontorson ca. 45 km

En underbar etapp väntar, mellan land och hav, genom poldrar längs Couesnonfloden till den extraordinära viken i Mont-Saint-Michel med dess kloster. Du följer vägen till den charmiga staden Pontorson, delvis längs Couesnonfloden med underbar utsikt över Mont-Saint-Michel.

Dag 8: Hemresa

Efter frukost slutar din cykelresa. Vi bokar gärna extradagar åt dig (på begäran).