2020

Ostfriesland stjärntur cykelresa

Njuta av frisk havsbris från Nordsjön

 Norden

  • Dagsetapper: ◉◎◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◎◎◎◎
  • ca. 160 km

7
dagar

50
∅ km per dag

Att köra i Ostfriesland betyder att cykla längs vallar och kuster förbi fyrar. Den ostfrisiska ön Norderney är särskilt perfekt för cykling, du får njuta av frisk havsbris från Nordsjön. Det är inte bara den hårda brisen som är typisk för Ostfriesland, utan även några drömmiga fenlandskanaler, orörda våtmarker och en mycket speciell teceremoni. 

Dag 1: Egen resa till Norden

Du anländer till Ostfrieslands äldsta stad, Norden. Senare under eftermiddagen kommer du få tillgång till din cykel (om bokad) och information om resan. Efteråt kan du strosa genom staden för att få den rätta känslan inför morgondagen.

Dag 2: Cykeltur till fyrerna ca. 60 km

Du cyklar längs vallarna som tar dig till den 600 år gamla fiskebyn Greetsiel. Efter en paus i den pittoreska båthamnen fortsätter du cykla mot fyren i Pilsum. Genom inlandet cyklar du till Eilsum med den 36 m höga klocktornet. Via den gamla vallen i Eilsum tar du dig tillbaka till Norden.

Dag 3: Ostfrisiska ön Norderney

Idag besöker du ön Norderney (färja ingår) och du lämnar alla bekymmer bakom dig. Som ett alternativ har Norden även en del att erbjuda, till exempel Temuseet, den gamla järnvägen eller säluppfödningen i Norddeich där du kan se när sälarna matas. Du kommer även att få lära dig en del värt att veta om världsarvets nationalpark Vadehavet. 

Dag 4: Historia, piraternas tillhåll och orörda våtmarker ca. 40 km

Idag blir en dag full av historia. Först cyklar du till piraternas tillhåll Störtebeker, för att sen cykla vidare till Münkboe. På det lokala ‘Dörpmuseum’ kommer du få lära dig mycket om människors liv och arbete i en liten våtmarksby för hundra år sedan. Via Berumerfehn och Hage når du Lütetsburg. Slottsgrunden är en av de största och vackraste i norra Tyskland. Här kan du avsluta dagen i parkens café.

Dag 5: Nordsjön och Vadehavet ca. 60 km

Från Norddeich cyklar du österut till den minsta badorten vid Nordsjöns kust. Härifrån kan du ta färjan (ingår ej) till ön Baltrum. Eller så kan du cykla längs vallen till Dornum. Den tidigare platsen för ostfriesiska ledare med dess vattenslott har mycket att visa! Njut av en kopp typisk ostfriesiskt te och hembakade tårtor på slottsgården och utforska slottet.

Dag 6: Hemresa eller extradagar

Efter frukost slutar din cykelresa. Vi bokar gärna extradagar åt dig.