2020

Provence höjdpunkter på cykel

En cykelresa till en historisk provins i sydöstra Frankrike

 Rundtur från Orange

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◉◎◎
  • ca. 315 km

8
dagar

50
∅ km per dag

Provence är Frankrikes solskenslandskap med bördiga, grönskande dalar, medelhavskust, kulturella centra från antiken och medeltiden, doftande örter och provensalsk livsstil. Ett fantastisk kulturlandskap som med sitt ljus och sina intensiva färger har lockat många konstnärer som Van Gogh, Gauguin, Picasso, Matisse och Chagall. Bortsett från det underbara och varierade landskapet lockar Provence även med sin historia, konst och arkitektur. Kända byggnader som Palais des Papes i Avignon (världsarv), Arena i Arles och Pont du Gard (världsarv), såsom de grekisk-romerska ruinerna i Glanum och den medeltida staden Les Baux i Alpilles. Turen genom Camargue, det skyddade hedlandskapet i Rhône-deltat, är en annan höjdpunkt. Rosa flamingos och vita hästar kännetecknar detta landskap, som utgör en magnifik motsats till det tidigare upplevda. På denna resa kommer du att uppleva liv och rörelse i städerna, färgstarka marknader, spanska traditioner, byliv under plataner och sydländskt lugn.

Orange

 

Dag 1: Egen resa till Orange

Orange är staden med fantastiska monument från romartiden. Den storslagna teatern och triumfbågen är historiska vittnen från denna epok. Den gamla staden förtrollar med sin provensalska charm med sina små butiker och kaféer. 

Avignon

Dag 2: Orange - Châteauneuf-du-Pape - Avignon ca. 50 km

Den första cykeletappen leder till den världsberömda vinorten Châteauneuf-du-Pape. Vi rekommenderar en promenad genom orten. Längs Rhône fortsätter du till  Avignon på cykelvägar nästan helt utan trafik. Även här bör du gå en promenad genom den gamla staden, och besöka Palais des Papes, som är nationellt kulturarv. 

Arles

Dag 3: Avignon - St. Rémy - Arles ca. 55 km

I dag cyklar du först till St Rémy, som kanske är den vackraste och säkerligen den mest typiska staden i Provence. I skuggan av platanerna i de gamla gränderna i den gamla staden är det svårt att slå allt liv och all rörelse, färgerna och örtdofterna. En stigning i bergskedjan Alpilles belönas med en fantastisk utsikt över Les Baux och kompenserar för den lilla ansträngningen. Les Baux kallas också "staden i berget" på grund av stadens harmoniska utformning och fästningsruinerna. Valda småstigar och vägar leder till Arles. Den romerska kulturen och det romanska arvet präglar stadsbilden och Arles historia. Arles var den näst största staden i det romerska riket, men är också Vincent Van Goghs stad. Övernattning i Arles.

 Camargue

Dag 4: Camargue ca. 45 km

Floddeltaområdet Camargue är ett unikt naturlandskap med salthaltiga laguner, våtmarker, vita hästar och rosa flamingos. Små gator leder bekvämt till det unika naturområdet. I Mejanes kan du ta en tur med ett litet tåg som går genom orörd natur. Med lite tur får du se flamingos och vilda tjurar. På nästan bilfria gator cyklar du tillbaka till Arles. Övernattning i Arles.

Beaucaire/Tarascon

Dag 5: Arles - Nimes ca. 50 km

I dag cyklar du genom det så kallade lilla Camargue. Överallt längs vägen kommer du att se vita Camargue-hästar och vilda tjurar. I St. Gilles kan du besöka klostret med en romersk portal som tillhör världskulturarvet. Genom härliga risfält och vingårdar når du dagens mål, staden Nimes. Övernattning i Nimes.

Uzès

Dag 6: Nimes - Pont-du-Gard - Uzès ca. 50 km

Den högt över Rhône belägna fästningen Tarascon kommer att vara din följeslagare ännu en stund på din väg genom vingårdarna i Costières de Nimes. Vid lunchtid kan du redan se Pont du Gard, den berömda akvedukten från romartiden. Aromatiska doftande växter som lavendel, timjan och rosmarin kantar din väg till den idylliska provensalska staden Uzès med sin förtrollande medeltida charm. Sevärt är det karakteristiska arkadomgivna torget. Övernattning i Uzès.

Dag 7: Uzès - Orange ca. 55 km

I dag förändras landskapet återigen. Den sista etappen går genom Garrigues kulliga och böljande landskap som kantas av bokväxter och medelhavsörter. Senare domineras landskapet åter av vinodlingar och vackra fruktträdgårdar. Du korsar Rhône och fortsätter på andra sidan floden genom Caderousse och når på eftermiddagen staden Orange. Övernattning i Orange.

Orange

Dag 8: Hemresa eller extradagar

Efter frukosten slutar din cykelresa genom Provence och Camargue. Vi bokar gärna extranätter åt dig.