2020

Rhens vinodlare cykelresa

Cykla genom fyra vinodlingar

 Rundtur från Rüdesheim

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◎◎◎
  • 3 vinprovningar ingår! 
  • ca. 260 km

8
dagar

45
∅ km per dag

Se fram emot denna unika rundtur och njut av övernattning hos två vinodlare, tre vinprovningar och varierande cykelvägar genom fyra vinodlingsområden i hjärtat av Tyskland. Med start i Rüdesheim cyklar du genom Nahedalen. Njut av det fantastiska vinlandskapet som imponerar med dess vingårdar medans du cyklar på välgjorda cykelvägar. Se fram emot området i Rheinhessen med sitt populära Riesling. Du får en underbar dag med cykel- & båt på romantiska Rhen. De välkända vingårdarna Kaub, Bacharach och Lorelei-klippan kommer förvåna dig. Detta är en resa full av kulinariska överraskningar och vacker omgivning. 

Dag 1: Egen resa till Rüdesheim

Kom tidigt till Rüdesheim, staden har så mycket att erbjuda. Ta liften upp till Niederwalddenkmal och njut av utsikten över vingårdarna, strosa genom Drosselgasse och besök vinbutiken "RheinWeinWelt" som är unik i Tyskland. Här kan du prova viner från fler än 70 vinodlare i en historisk byggnad. 

Dag 2: Rüdesheim - Bad Kreuznach ca. 50 km

Färjan tar dig över Rhen och du kommer till Bingen och öppningen av Nahe i Rhen. Cykelvägen tar dig till kurorten Bad Kreuznach. Förundras över spa-parken med helande källor och vattenhjul. Du når snabbt Bad Münster som är romantiskt belägen mellan spektakulära klippformationer. Efter Nahes cykelväg i Rotenfels upptäcker du den brantaste och högsta klippväggen mellan Alperna och Skandinavien. Vingårdarna ligger nära vägen så passa på att stanna för en vinprovning innan du beger dig tillbaka till Bad Kreuznach via småvägar.

Dag 3: Bad Kreuznach - Flonheim ca. 45-55 km

Du cyklar bekvämt genom den vackra spa-parken innan du beger dig mot Alsenztal. Här väntar en fin cykelväg på dig, men även några stigningar som behöver tas an för att komma in i Appelbachtal, men du blir belönad. En vacker väg leder dig genom den smala dalen in i vinregionen Rheinhessen. De vida vingårdarna visar sig nu för dig.  Via Neu-Bamberg med sin medeltida atmosfär cyklar du genom typiska vinbyar och genom vingårdarna till Flonheim. Se fram emot denna lilla by och en övernattning hos en vinodlare. På kvällen hålls en vinprovning. 

Dag 4: Rheinhessen: Flonheim - Nierstein ca. 45 km

På morgonen ger du dig iväg upp till de omgivande vingårdarna med fantastisk panoramautsikt. Njut av din cykling till Alzey där en tur genom den gamla staden lockar. Beundra den historiska stadsmuren, slottet och det gamla stadshuset på fiskmarknaden innan du fortsätter genom den böljande vinregionen i Rheinhessen. På eftermiddagen cyklar du längs den vackra cykelvägen till Oppenheim och Tysklands Vinmuseum. Sen är det inte långt till Nierstein, ditt etappmål och Rhens största vinodlingssamhälle med nästan 1000 hektar med vingårdar. På kvällen hålls vinprovning hos en vinodlare.

Dag 5: Nierstein - Eltville ca. 45 km

Till vänster har du vin och till höger har du Rhen, på morgonen cyklar du de första plana kilometrarna till den gamla staden Mainz. Beundra den romanska katedralen, palatset och Gutenberg-museet som alla finns i denna livliga stad. Mainz ses även som ‘vinhuvudstaden’ på grund av sina många vinbarer och vinbutiker. Du fortsätter längs Rhens cykelväg mot vinregionen Rheingau. Slingrande vägar tar dig till Eltville, känt för sitt vin, mousserande vin och rosévin. Här cyklar du över den romantiska Rhen-promenaden till slottet Reinhartshausen och dess vinotek.

Dag 6: Eltville - Rüdesheim ca. 30-40 km

Idag når du kulmen på din resa. Genom den berömda vingården i Rheingau cyklar du från en höjdpunkt till en annan. Kiedrich med sitt historiska centrum och den vördnadsfulla kyrkan St. Valentin, som inrymmer den äldsta orgeln i Tyskland (ca. 1400-tal) och ett handkarvat bås. Genom vingårdarna cyklar du till Schloss Vollrads vingård som är en av de främsta producenterna av Riesling i världen, och en av de äldsta vinproducenterna i Tyskland. Du når snabbt Johannisberg Slott med sin solterrass där du kan njuta av vyn över vingårdarna. För de med extra energi kan från Rüdesheim cykla på vägar med magnifika vyer genom vingårdarna till Assmannhausen, och tillbaka till Rüdesheim på den nyöppnade (2019) cykelvägen direkt efter Rhens flodbank.

Dag 7: Utflykt genom vingårdarna i centrala Rhen ca. 30 km

En tur genom vinregionen i övre Rhendalen ger nya upplevelser. Njut av en romantisk båttur på Rhen från Rüdesheim till Lorelei. Njut av landskapet från soldäck. Från Sankt Goar cyklar du vid foten av de branta vingårdarna genom hjärtat av av denna vinregion. I varje by finns en strutsfarm, vinbar eller cateringfirma. Se den mycket välbevarade stadsmuren i Oberwesel och strosa i Bacharach genom historiska gator och färgglada korsvirkeshus. Du tar dig tillbaka till Rüdesheim, omgiven av magisk natur, där en liten vinprovning väntar på dig. 

Dag 8: Hemresa

Efter frukost slutar din cykelresa. Vi bokar gärna extradagar åt dig.