2020

Salzburg-Wien cykelresa

Mozart, slott och wienervals

 Salzburg - Wien

  • Dagsetapper: ◉◉◉◎◎
  • Höjdprofil: ◉◎◎◎◎
  • Daglig ankomst från april - oktober
  • ca. 375 km

8
dagar

60
∅ km per dag

Förtrollande som Mozarts arior och förtjusande som ljudet av wienervalsen, så kombinerar denna resa de bästa bitarna från de mest kända kulturstäderna i Österrike: med start vid Mozarts födelseort Salzburg hela vägen till Wien, wienervalsens stad. Varje dag väntar fantastisk landsbygd och otaliga kulturella höjdpunkter: Oberndorf, hemort för melodin ‘Stilla natt”, det imponerande slottet i Burghausen, barockstaden Schärding… Floden Donau slingrar sig elegant genom Schlögener Schlinge och i Weinviertel (Österrikes vinregion) väntar kulinariska godsaker på att provas. Den sista delen av resan leder genom området Wachau och från Krems till Wien med tåg, en tur som nästan kan kännas lika vacker som en vals.

 

Dag 1: Egen resa till Salzburg

Du anländer till Mozarts stad, full med kulturella skatter. Ta en lugn promenad genom den gamla delen av staden och besök huset där Mozart föddes, katedralen, palatset Mirabell, slottet och fästningen Hohensalzburg. Välkomstmöte och utdelning av cyklar.

Dag 2: Salzburg - Burghausen ca. 60 km

Efter ‘Stilla natt’-kapellet i Oberndorf så cyklar du genom skogar till Tittmoning. Härifrån går äventyrsspåret  ‘Unterer Inn’ till Burghausen. Den fantastiska gamla delen av staden och det största slottet i mellaneuropa är platser som måste besökas i denna minst sagt minnesvärda stad.

Dag 3: Burghausen - Schärding ca. 70 km

Efter den gotiska staden Braunau och flertalet fågelkolonier leder vägen dig till Obernberg. Ta en tur och besök klostret i Reichersberg. Som en kedja av pärlor uppenbarar sig byarna längs floden Inn, och en av dom är barockstaden Schärding med sin välkända rad med färgglada hus på torget som kallas “Silberzeile”.

Dag 4: Schärding - Donauschlinge ca. 55 km

Längs floden Inn cyklar du till staden Passau där tre floder möts. Vi kan starkt rekommendera en tur i staden med ett besök till domkyrkan (med den största orgeln i världen). Sen fortsätter du längs Donau via Obernzell och Engelhartszell (med det enda trappistklostret i Österrike) och sen vidare genom naturreservatet Donauleiten tills du når “Schlögener Schlinge”. Färjetur till hotellet (ingår ej).

Dag 5: Donauschlinge - Enns/omgivning 
ca. 70 km

Den välkända ‘Donauschlinge’ är en av många höjdpunkter på just denna cykelresa. Aschach, Ottensheim och Wilhering, tre små städer läng Donau, bana väg för den stora ankomsten till Linz - länets huvudstad. I den gamla historiska delen av staden bjuder de många caféerna och värdshusen in dig till en välförtjänt paus. Till slut cyklar du till Enns, Österrikes äldsta stad och dess torg med det 60 meter höga stadstornet och museum Lauriacum.

Dag 6: Enns - Marbach/Maria Taferl ca. 65 km

Följ Donau till den vackra lilla barockstaden Grein, med sin teater, det maritima museet och Greinslottet. Via den en gång fruktade staden Strudengau, där sjämännen slogs mot flodens strömmar, cyklar du mot Österrikes vinregion till Marbach eller Maria Taferl, som är hem för en magnifik pilgrimskyrka som reser sig högt över Donau.

Dag 7: Marbach/Maria Taferl - Krems
ca. 55 km + tågresa till Wien

Efter det fantastiska klostret i Melk kommer små romantiska städer som Weissenkirchen, Dürnstein och Krems, belägna i vinregionen ‘Wachau’, att förtrolla dig. Ta tåget till Österrikes huvudstad Wien, med sina otaliga sevärdheter och intressanta platser att besöka.

Dag 8: Hemresa eller extradagar

Efter frukosten slutar din Salzburg-Wien cykeltur. Vi bokar gärna extradagar i Wien åt dig.