2020

Sardinien kust till kust på cykel

Ett magiskt äventyr att se fram emot

 Montevecchio - Cala Gonone

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◉◉◎
  • ca. 335 km

8
dagar

55
∅ km per dag

En underbar cykelresa i Italien på allt från mjuka kustnära vägar, stora slätter, branta stigningar och spännande nedförsbackar. Det här är en resa djupt in i hjärtat av Sardinien, där du ska få utforska denna fantastiska medelhavsö. Genom grönskande kullar, förbi avlägsna gruvbyar mot tornande sanddyner på Costa Verde, så har du ett magiskt äventyr att se fram emot. Olivlundar, vingårdar, arkeologiska platser och spännande bergslandskap väntar på dig! Och sist men inte minst, belöningen i att få ta en simtur i det gnistrande smaragdgröna havet!

Dag 1: Egen resa till Cagliari flygplats - transfer till Montevecchio

Efter din ankomst till flygplatsen åker du med transfer till Montevecchio (ca. 1 timme), en övergiven gruvstad nedanför bergskedjan Mount Arcuentu. 

Dag 2: Rundtur - Gruvstäder och Costa Verde ca. 50 km

Dagens tur tar dig genom ett varierande landskap, en försmak av vad Sardinien har att erbjuda. Montevecchio ger dig fantastisk utsikt över Campidano-slätten och de utspridda gruvruinerna. Du lämnar den lilla staden Arbus bakom dig via nedstigningen till sanddynerna i Piscina med dess spektakulära natur i detta unika kustområde. Ditt kust-till-kust äventyr börjar från Piscinas strand, till de tornande sanddynerna omgivet av grönskande kullar täckta av buskskog. Du håller dig nära kusten innan du tar dig till den vulkaniska toppen av Mount Arcuentu. Väl tillbaka på ditt boende bjuds du på en måltid med färska gårdsproducerade råvaror. 

Dag 3: Montevecchio - Villanovaforru ca 55 km

Dagens etapp börjar med en tur nedför till Campidano-slätten, den största på Sardinien. Du cyklar genom några livliga städer som Guspini och Villacidro. En kort omväg till klipporna i Villacidro tar dig till Spendula-vattenfallet där du kan ta en paus innan du fortsätter. Smala landsvägar går nedanför fästningen i Monreale till St. Maria delle Acque, en tidigare romersk badanläggning. Vidare till Sardara för att besöka de förhistoriska resterna av ett brunnstempel, som ger inblick i den Nuragiska bronsåldern, en forntida civilisation unik för Sardinien. Övernattning på ett lugnt B&B i Villanovaforru. 

Dag 4: Villanovaforru - Laconi ca. 45 km

Efter en härlig frukost börjar dagens tur med slingrande vägar över Marmillas kullar, förbi olivlundar, vingårdar, små bondgårdar och sovande byar. Du kommer till öns viktigaste arkeologiska plats - den Nuragiska fästningen i Barumini, en perfekt plats för en paus. Du har gott om tid att absorbera atmosfären när du tar dig upp till den vilande bergsstaden Laconi, ditt etappmål för dagen. Du bor på ett familjeägt hotell i stadens centrum, och du har tid att utforska den vackra parken och slottet.

Dag 5: Laconi - Seulo ca. 50 km

Ta en promenad runt i Laconi innan du lämnar denna lugna stad. De slingrande vägarna tar dig genom grönskande ekskogar, på delvist stigande bilfria vägar genom Gennargentu-massivet i hjärtat av Sardinien. Du når 1040 m passet som kommer vara den högsta punkten på denna resa. Landskapet är nu relativt kargt och vilt, himlen är full av rovfåglar som cirkulerar i jakt på byte. Den orörda naturen är ett fascinerande område för vandrare och cyklister, ett område som återspeglar öns forna karaktär. Du övernattar i utkanten av staden Seulo. Middag ingår.

Dag 6: Seulo - Villanova Strisaili ca. 60 km

En kombination av stigningar och nedgångar tar dig genom spännande landskap, och ännu djupare in i Sardiniens hjärta. Härlig cykling efter bergsvägarna kommer ta dig fram till den fascinerande bergstoppen i Perda Liana, som ger dig hisnande utsikt över de omgivande bergskedjorna, med den högsta toppen på ön - Punta Lamarmora (1868 m). Morgonens klättring belönas med eftermiddagens nedförsåkning mot sjön Flumendosa. Du når snart ditt boende i staden Villanova Strisaili. Här bjuds det på massor av utsökt hemmagjord pasta och viner som ska provas! 

Dag 7: Villanova Strisaili - Cala Gonone ca. 75 km

Idag bjuds det på ett riktigt äventyr när du cyklar genom Supramontes vilda landskap. Du börjar dagen med att ta dig upp till den höga platån strax ovanför staden Talana. Fler stigningar och nedförsåkningar tar dig genom Urzulei och Genna Silana passet. Nu är du i den sanna vildmarken! Supramontes kalkstenar tornar upp sig, medan vildsvin och vilda hästar betar på ängarna. Nu får du njuta av hela 26 km nedförsåkning, omgiven av steniga toppar, hundraåriga enbärsbuskar och övergivna herdehytter som tar dig hela vägen till kuststaden Cala Gonone. Här finns många platser där du kan njuta av din sista sardiska middag med gott vin och härlig musik. 

Dag 8: Hemresa - transfer till Cagliari flygplats

Efter frukost slutar din resa. Beroende på flygtiderna har du kanske tid över att promenera eller koppla av på stranden innan du möter upp din transfer som tar dig till flygplatsen för hemresa (ca. 2.5 tim).