2020

Sardiniens smaker cykelresa

Cykla genom vidderna av vingårdar och olivlundar

 Villanovaforru - Pula

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◉◉◎
  • ca. 320 km

8
dagar

55
∅ km per dag

Sardiniens sydvästra hörn är en bilderbok av naturrikedom. Denna cykelsemester i Italien tar dig genom vidderna av vingårdar och olivlundar, dalar med unika arkeologiska rester, höga robusta klippor, fantastiska stränder och avskilda vikar med en bakgrund av enastående färger, dofter och kristallklara hav. Sardinien är stolt över produktionen av ekologiska livsmedel; ostar, viner, otaliga sorter av bröd, rimmat kött, saffran, saftiga solmogna frukter och mycket mer. Vår cykelsemester här tar dig på en smakresa, med möjlighet att stanna och besöka vingårdar, gårdar, traditionella bagerier, fiskerier och tillverkare av olivolja. Kombinera med doften av medelhavsörter och denna cykelsemester ger dig en riktig resa genom alla sinnen!

Dag 1: Egen resa till Cagliari + Transfer till Villanovaforru

Efter din ankomst till Cagliari flygplats kör vi dig till ditt boende i byn Villanovaforru (ca. 1 timme). Resten av dagen kan spenderas med att organisera cyklar och gå igenom anteckningarna inför din cykelvecka. Sen får du njuta av en utsökt middag.

Dag 2: Rundtur till Marmilla/Barumini ca. 55 km

När du lämnar ditt boende börjar du dagen med en mild nedfärd till de nedre slätterna av Marmilla, ett kuperat område som sträcker sig från utkanten av Cagliari mot Oristano. Sen romartiden har denna bördiga del av ön varit centrum för odling av spannmål, såväl som oliver och druvor. Du cyklar inåt landet till Giara, en vulkanisk platå, befolkad av hundratals vilda hästar. Nedanför ligger byarna Tuili och Barumini. Ta dig tid att besöka det imponerande Nuraghe Su Nuraxi i Buramini, en riktig arkitektonisk prestation som man tror byggdes kring 1500-talet f.Kr. Du cyklar vidare och och kan beundra rosfönstret i den charmiga granitkyrkan St. Maria, innan du passerar de arkeologiska resterna av slottet Castello di Marmilla från 1100-talet. Du beger dig tillbaka mot Villanovaforru, passa på att stanna till vid ett Enoteca, och prova några av Sardiniens bästa viner innan sista biten till ditt hotell. 

Dag 3: Villanovaforru - Arbus ca. 50 km

Du lämnar kullarna bakom dig ner till Campidanoslätten, och ta din första paus i staden Sardara. Närheten till en varm källa och kvaliteten på färskvattnet har gjort Sardara känt som en helig plats sedan forntiden. När du cyklar över slätten passerar du den varma källan precis nedanför slottet i Monreale. Därefter kommer du till Pabillonis som är känd för sin produktion av saffran. Du fortsätter västerut och når Gonnosfanadiga med sina oliver och sin olivolja. Du lämnar slätten och kommer tillbaka till bergen, precis nedanför Monte Linas hittar du din väg till ditt boende, ett Agriturismo som erbjuder legendarisk hemgjord pasta, rimmat kött, ostar och såklart olivolja, med vin inkluderat. Hur kan man bättre avrunda en fantastisk dag på cykeln? 

Dag 4: Abus - Nebida ca. 50 km

Du lämnar ditt agriturismo och cyklar du mot kusten. Dagen börjar med en otrolig nedstigning på 15 km, med spektakulär utsikt över bergen som omger dig. Cykla längs den vackra sandstranden i Portixeddu, du har tid att stanna för ett svalkande dopp innan du fortsätter söderut. Den mindre besökta byn Buggerru, en gång en blomstrande gruvstad, överlever nu främst på fiske. Med den färska fisken som kommer in till den lilla hamnen varje dag så är detta den perfekta platsen att stanna för lunch och njuta av färska, lokala delikatesser. I Buggerru kan du besöka en av gruvorna vid kusten, Galleria Henry. Låt oss veta i början av din resa om du är intresserad av ett besök, så vi kan arrangera det. Åter på cykeln tar vägen dig via kustlinjen mot de höga kalkstensklipporna i Masua. Ditt boende är beläget i Nebida, en oförglömlig by som ligger på en klippkant med förtrollande utsikt över Medelhavet. 

Dag 5: Nebida - San Pietro Island och Sant’Antioco ca. 50 km

Från Nebida fortsätter du söderut längs kusten och lämnar kalkstenen bakom dig på väg mot de nedre områdena och öarna San Pietro Island och Sant’Antioco. Du tar färjan över till San Pietro Island, här kommer du upptäcka ett nytt landskap och en annan kultur än tidigare. Staden Carloforte grundades av korallfiskare som flyttade till ön från Tunisien. Man känner influenserna i arkitekturen såväl som i köket. De pastellfärgade husen och dess kullerstensgator gör detta till en intressant plats att upptäcka. Stanna vid en av stadens utsökta fiskrestauranger, du får inte missa öns berömda färska tonfisk! En kort färjetur tar dig till ön Sant’Antioco, där en kort cykeltur tar dig till Calasetta och ditt boende.

Dag 6: Sant’Antioco - Teulada ca. 65 km

Det är värt att spendera några timmar på att vandra och besöka några av de dolda arkeologiska utgrävningarna i Sant’Antioco. De går tillbaka till Nuragiska tiden omkring 250 f. Kr. Vi rekommenderar även ett besök till Punic Necropolis och även katakomberna under kyrkan i Sant’Antioco. Du lämnar ön via Palmabukten mot Sulcisbergen, och över de böljande kullarna runt Trattalias och Santadi. Du kommer in i vinregionen Santadi. Här får du chansen att prova några lokala viner på vingården Cantina di Santadi. 5 km söderut finns Is Zuddas mäktiga grottor, väl värt ett besök. Härifrån slingrar sig vägen till Teulada, ditt mål för dagen.

Dag 7: Teulada - Pula ca. 55 km

Din sista cykeldag tar dig längs en berg- och dalbaneväg mot Pula, din slutdestination på denna resa. Costa del Sud är ett 20 km långt skådespel med en vridande, svängande väg över klippor som kastar sig ut i havet. Cala Tuerredda är en av de finaste stränderna längs denna kust, med sitt smaragdblå hav är det som ur en bilderbok. En kort omväg tar dig till Chia-tornet med underbar utsikt över stranden och öarna. Du följer kustvägen mot den lilla staden Pula, där din resa slutar. Belöna dig med hemgjord glass på torget efter din långa resa i smakernas anda. 

Dag 8: Hemresa från Pula + transfer till Cagliari flygplats

Efter frukost slutar din cykelresa.