2020
Schwarzwald

Schwarzwald cykelresa

En idyllisk cykelrundresa från Freiburg

 Rundtur från Freiburg

  • Dagsetapper: ◉◎◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◉◎◎
  • ca. 230 km

7
dagar

45
∅ km per dag

Berömda Schwarzwald är ett bergsområde i sydvästra delen av Tyskland. Bergskedjan vänder sin brantare del mot Rhenslätten, som har Tysklands mildaste klimat. Området är förvånansvärt lätt att utforska med cykel. På Bähnle-cykelvägen, en före detta järnväg, går vägen upp till kanten av Wutach-klyftan. Din väg leder dig längs Höga och övre Rhen till de romantiska städerna Basel och Freiburg. Och naturligtvis tillverkas här både ur och äkta Schwarzwaldtårta.

Freiburg

 

Dag 1: Egen resa till Freiburg 

Freiburg är den soligaste och varmaste staden i Tyskland. Besök katedralen, som anses vara ett arkitektoniskt mästerverk av gotisk arkitektur, och följ Bächle, de små raviner som löper genom den gamla staden. Övernattning i Freiburg.

Titisee

Dag 2: Freiburg - Bonndorf ca. 40 km + tågresa

Du cyklar till Kirchzarten och kliver sedan på tåget till Titisee för att undvika nästan alla av cykeletappens höjdmeter (inte inkluderat, kostnad ca EURO 10:- / person). Genom ett typiskt Schwarzwald-landskap med dess karaktäristiska gårdar cyklar du vidare Bonndorf, där det finns ett vackert barockslott och en japansk trädgård. Övernattning i Bonndorf.

Cykelpaus Schwarzwald

Dag 3: Bonndorf - Waldshut/Tiengen ca. 50 km

I dag cyklar du på höjdplatån till Wutachtal. Den imponerande järnvägsbron är en del av Sauschwänzlebahn, som har omsorgsfullt restaurerats och i dag har museiverksamhet. Nu följer en angenäm cykeltur till nedre loppet av floden Rhen. Övernattning i Waldshut / Tiengen.

Laufenburg

Dag 4: Waldshut/Tiengen - Basel ca. 50 km + tågresa

Du cyklar längs Rhen, som på ett imponerande vis slingrar sig mellan Schwarzwald och Jura. Anmärkningsvärt är "den dubbla staden" Laufenburg, som ligger både i Tyskland och i Schweiz. Ditt etappmål är den episkopala staden Basel, som har en imponerande muromgärdad medeltida gamla stad och en mängd museer. Övernattning i Basel.

Basel

Dag 5: Basel - Badenweiler/Müllheim ca. 50 km

Idag börjar tillbakavägen till Freiburg. Redan från långt håll ser du bergsmassivet Isteiner Klotz, som en gång var beläget direkt vid Rhen. Längs randen av Schwarzwald cyklar du längs små kurorter som använder helande vatten från regionen. Övernattning i Badenweiler / Müllheim.

Müllheim

Dag 6: Badenweiler/Müllheim - Freiburg ca. 40 km

Du cyklar genom vinbyarna i Markgräflerland. Till höger om dig reser sig Schwarzwald, till vänster dess reflektion, Vogeserna. Tillbaka i Freiburg är Augustiner-museet värt ett besök. Avsluta kvällen på en Biergarten. Övernattning i Freiburg.

Schwarzwald i skymningen

Dag 7: Hemresa eller extradagar

Efter frukosten slutar din cykelresa genom Schwarzwald. Vi bokar gärna extradagar åt dig.