2020
Sodra-Bourgogne-cykelresa

Södra Bourgogne cykelresa

Upplev ett levande kulturlandskap i södra Frankrike

 Rundtur från Beaune

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◎◎◎
  • ca. 300 km

8
dagar

50
∅ km per dag

Vinerna från södra Bourgognes Côte d'Or, den gyllene sluttningen, är några av världens bästa, och regionens maträtter är kända som några av Frankrikes bästa. Men under en resa till södra Bourgogne-regionen får du även uppleva växelspelet mellan vackra landskap och unika kulturskatter. Överallt möter du regionens praktfulla förflutna, må det vara i den för över 1000 år sedan grundade klosterkyrkan i Cluny, i hertigstaden Beaune eller i regionens många byar. Södra Bourgogne står för mångfald, och detta gäller inte bara vinutbudet. 

 

Hôtel-Dieu Beaune

 

Dag 1: Egen resa till Beaune

Beaune är Södra Bourgognes vinhuvudstad. Staden har kvar sin medeltida ringmur. Du får tillfälle att titta på Hôtel-Dieu, det gamla fattigsjukhuset med sitt mönstrade tak. 

Buxy

Dag 2: Beaune - Buxy / omgivning ca. 50 km 

Den första cykelturen för dig via Chagny till slottet Rully, en medeltida fästning belägen mitt bland vingårdarna. I Givry börjar Voie Verte, en gammal järnvägssträcka, som tar dig till Buxy. Denna lilla romantiska ort lever på vinodling och ligger omgiven av vingårdar. 

Cluny

Dag 3: Buxy / omgivning - Cluny ca. 40 km 

Voie Verte tillåter bekymmerslöst och trivsamt cyklande, det finns nästan inga uppförsbackar. Nästa stopp är Cormatin. Här ligger Bourgognes största slott, följt av Clunys berömda klosteranläggning. Den var emellanåt kristendomens största kyrka. Möjlighet till en guidad visning (ingår ej). Övernattning i Cluny.

Bourgogne-cykelresa-Macon

Dag 4: Cluny - Mâcon ca. 35 km 

Du cyklar på Voie Verte genom den tidigare järnvägstunneln i Bois Clair (med 1,6 kilometer är det Europas längsta cykeltunnel). Du överskrider gränsen till Mâconnaisdistriktet och rullar de sista 20 kilometerna nerför dalen till Mâcon vid floden Saône. Från den nya promenaden direkt vid floden har man nattetid bra utsikt över den belysta gamla bron och den gamla delen av staden. Övernattning i Mâcon.

 Louhans

Dag 5: Mâcon - Louhans ca. 65 km 

Rutten leder via Bresse-området till Ferme-de-la-Foret, en för denna region typisk bondgård. Louhans är huvudstaden i Bresse och kallas för "en av Frankrikes vackraste vägar". Det gamla sjukhuset med sitt apotek, de av 157 arkader flankerade gatorna och församlingskyrkan med sina mångfärgade tegelpannor är mycket sevärda. Övernattning i Louhans.

Bourgogne_cykelvagen

Dag 6: Louhans - Chalon-sur-Saône ca. 55 km 

Under dagens rutt rekommenderas ett stopp i St. Loup-de-Varennes. Här uppfanns fotografin, och på fotomuseet visas många föremål från denna tid. På eftermiddagen återser du floden Saône. Du kommer till staden Chalon-sur-Saône, södra Bourgognes näst största stad med en viktig exporthamn för vin och spannmål. Övernattning i Chalon-sur-Saône.

Bourgogne-vin

Dag 7: Chalon-sur-Saône - Beaune ca. 55 km 

Den sista cykeldagen tar dig lugnt och bekvämt genom Saônes dal. Den 480 kilometer långa floden mynnar i Rhône vid Lyon. I Beaune får du tillfälle till en promenad genom staden. Du kan avsluta din cykelresa med ett glas bourgognevin. Övernattning i Beaune.

Stenhus i Beaune

Dag 8: Hemresa eller extradagar 

Efter frukosten slutar din cykelresa i södra Bourgogne. Vi bokar gärna extradagar åt dig.