2020

Sognefjord cykelresa

Från Bergen till kungen av fjordar

  Bergen - Hafslo

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◎◎◎◎
  • ca. 250 km

8
dagar

50
∅ km per dag

Detta äventyr startar i Bergen, en av de stora hanseatiska städerna i Europa och ett stort handelscentrum genom tiderna. En fantastisk båtresa tar dig genom Norges längsta och djupaste fjordar och en av världens mest magnifika resmål! Fjordlandskap med imponerande vattenfall, byar, stavkyrkor och gårdar vid sidan av fjordarna är bara några exempel på allt det du kommer uppleva. Lugna och lätta småvägar tar dig till förtrollande platser. 

Dag 1: Egen resa till Bergen

Denna kända hamnstad är en av norra Europas äldsta hamnstäder, etablerad runt 1100-talet. Norges andra största stad har mycket att erbjuda. Mest känd är Bryggen, med trähusen vid den ikoniska kajen som berättar om dess historia. Mariakirken är Bryggens högsta och äldsta byggnad och dateras till 1180. Den välbevarade fästningen Bergenhus bör besökas, även Fløyen med dess fantastiska utsikt från toppen av fjället, som du tar bergbanan till.

Dag 2: Bergen ca. 14 km + båt till Vik (3,5 tim)

Efter frukost hämtar du din cykel vid Bryggen. En fin startpunkt med de färglada husen. Många sevärdheter kan besökas efter vägen, så njut av din cykeltur i denna fantastiska stad. Du lämnar din cykel vid inlämningsstället och hämtar ditt bagage och går till båten. Båten avgår 16:30 och når Vik under kvällen. Båten tar dig till de västra öarna innan den kommer in i Sognefjorden vars glaciärvatten speglar de snötäckta majestätiska bergen. Beundra de små byarna längs fjorden och vattenfallen i alla storlekar som kastar sig ner.

Dag 3: Vik - Arnafjord - Vik ca. 50 km

Du cyklar på små lugna vägar till det lilla samhället i Arnafjord. Höga berg och spektakulära vattenfall omger dig. Du korsar Eitestrondis naturliga park, bevarad för sin unika vegetation. Förbi små stränder där du kan ta ett uppfriskande dopp eller ha picknick. Lämnar huvudvägen för ett par kilometer och ta dig till det imponerande vattenfallet Botnafossen innan du når kajen i Arnafjord där du kan pausa för lunch innan du beger dig tillbaka till Vik.

Dag 4: Viks kulturväg - Vangsnes - Balestrand ca. 25 km

Den idylliska kulturvägen tar dig till några fantastiska historiska platser, och du kan smaka på den berömda osten som bara görs i Vik. Du fortsätter till Vangsnes där du kan besöka den stora statyn ‘Fritjof’, innan färjan tar dig över fjorden till Dragsvik. Härifrån cyklar du till Balestrand som redan under 1700-talet var en populär turistort i Europa med dess fjordlandskap. Vi rekommenderar att cykla längs fjorden där många konstnärer byggde sina semesterhus i “drakstil”, där många är välbevarade och skapar denna unika miljö.

Dag 5: Balestrand - Dragsvik - Sværefjord - Vetlefjord - Menes - Balestrand ca. 60 km (plant)

Du upptäcker de små pärlorna i Sognefjorden idag. Esefjorden där du kan beundra de berömda bergen som inspirerat många konstnärer, och strax innan Dragsvik kan du besöka ett arboretum som sträcker sig från vägen till fjorden, med en blandning av 150 olika träd- och busksorter från världen över. På tillbakavägen kanske fjorden lockar med ett uppfriskande dopp? Den unika geografin kring de närliggande fjordarna visar ett nytt landskap runt varje kurva. Du följer de vackra småvägarna till Menes där du ka njuta av tystnaden innan du vänder tillbaka till Balestrand. Båttur (ingår ej) för att korta etappen finns.

Dag 6: Balestrand - Leikanger - Sogndal - Hafslo ca. 45-65 km

Idag tar dig till den inre delen av Sognefjorden och tar båten från Balestrand till Leikanger 11:50. Sogn är den äldsta fruktodlingen i Norge och på våren står alla träd i blom och från augusti är där fullt av röda äpplen och lila plommon. Du får dela vägen med biltrafik en bit förutom den sista sträckan in till Sogndal, regionens centrum.  Längs Barsnesfjorden tar du dig till Hafslo, där sista kilometrarna är uppför. Men belönad blir du, Hafslo är vackert belägen vid dess sjö med vacker utsikt.

Dag 7: Hafslo - Solvorn - Skjolden ca. 40 km

Efter frukost tar du dig samma väg tillbaka som du kom igår, och tar dig ner till Solvorn, en idyllisk by med vita trähus. Besök det lilla galleriet på hotellet innan du tar den lilla färjan till Urnes. Du kan cykla de 700 m upp till stavkyrkan som skyddas av UNESCO. Stavkyrkorna är Norges viktigaste bidrag till Europas kulturarv. Njut av den magiska utsikten till Solvorn från den lilla kyrkan. Du cyklar längs den vackra Lustrafjorden, längst in i Sognefjorden. Rutten tar dig till vattenfallet Feigum som faller 218 m från berget. Ta ett dopp eller bara njut av omgivningen. Sista sträckan till Skjolden består bl.a av två tunnlar, så på med lyset! Du når Skjolden, helt i slutet på Sognefjorden. Ta en drink eller ett dopp på stranden. Vi hämtar upp dig på avtalad tid, om du inte cyklar tillbaka (+ ca. 40 km och två tunnlarna)

Dag 8: Avresa till Bergen eller Oslo

Frukost på hotellet sen transfer tillbaka till Sogndal eller Leikanger, och båt till Bergen eller Flåm (tillägg eller förlängning).