2020

Stockholm-Köpenhamn cykelresa

Två nordiska huvudstäder, UNESCO-världsarv och mer

 Stockholm - Köpenhamn

  • Dagsetapper: ◉◉◉◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◎◎◎
  • Två nordiska huvudstäder, UNESCO-världsarv och Kattegattleden!
  • ca. 285 km

8
dagar

55
∅ km per dag

Denna spännande cykelresa väntar på allt som norra har att erbjuda: Utforska de två huvudstäderna Stockholm och Köpenhamn, liksom metropolen Göteborg. Cykla längs Kattegattleden, Sveriges första nationella cykelväg längs den vackra västkusten till Falkenberg. Vatten är alltid nära och det finns naturligtvis mycket att upptäcka - UNESCO-världsarv Drottningholm slott, Göteborgs skärgård, stora naturreservat, kulinariska höjdpunkter och självklart Köpenhamn, nordisk adel som alltid och cykelstad med hög kvalitet. 

 

Dag 1: Ankomst i Stockholm

Individuell ankomst till Stockholm. På kvällen information om rutten och cykelutlämning (om bokad). Sveriges huvudstad lockar med många sevärdheter för en första promenad.

Dag 2: Stockholm - Södertälje ca. 60 km

Längs Sveriges tredje största sjö, Mälaren, cyklar du på resans första dag längs den gamla handelsrutten som har funnits sedan vikingatiden. På Lovön ligger världskulturarvet Drottningholms slott. Här, vid Mälarens strand, växte kungafamiljen upp. Även det på området belägna Kina slott från 1700-talet är värt ett besök. Det i den gamla källaren inrymda caféet serverar goda våfflor. Här är det kanske dags för en vilostund. Du fortsätter med färjan mot Södertälje.  

Dag 3: Södertälje - Göteborg ca. 15-35 km

Det är välkänt att den tidiga fågeln fångar ormen - så strax efter halv nio är du redan på snabbtåget till Göteborg, där du anländer till middagstid. Detta lämnar gott om tid på eftermiddagen för en resa till skärgården. På mindre än en timme åka du med båt (ingår ej) södra och till bilfria öar Styrsö och Donsö. Njut av lugn och idyll i skärgården, även för ett dopp i det svala vattnet innan du återvänder till det livliga Göteborg. Avrunda kvällen på en av de många restaurangerna i staden.

Kungsbacka

Dag 4: Göteborg - Kungsbacka ca. 40-65 km

Det är utanför staden och förbi Särö, den borgerliga nöjesparken i Göteborg under det senaste århundradet. Stenar, frodiga skogar, vikar och hamnar ligger på din väg. På sen eftermiddag når du Kungsbacka, det tidigare handelscentrumet med en imponerande gamla stan.

Varberg

Dag 5: Kungsbacka - Varberg ca. 60-75 km

Njut av den fantastiska utsikten över dagens scen längs hästgårdar och fält, liksom Li-graven med mer än 100 byggstenar. Från Åsa är havet din ständiga följeslagare och tar dig till Varberg. Staden hälsar dig långt borta med en ståtlig fästning. Eventuellt, bredvid fästningen kan du besöka Bockstensmann, en myrkropp från 1400-talet (ingår ej).

Helsingborg

Dag 6: Varberg - Falkenberg - Helsingborg ca. 40 km

Idag kan du se fram emot pittoreska fiskebyar och många hantverkare. I Träslövsläge har du möjlighet att festa på nykokt hummer. Fortsätt till Falkenberg, en av de äldsta städerna i Hallands län. Därefter når du Helsingborg, ditt slutmål, med tåg på ca 90 minuter.

Dag 7: Helsingborg - Helsingör - Köpenhamn ca. 55 km

Efter frukosten når du Helsingör på bara 20 minuter med färja och du får dansk mark under din vinge (ca 450 kronor per person, ingår ej). Ta dig tid till den pittoreska hamnstaden och slottet Kronoberg, innan du når den livliga huvudstaden i Danmark längs vackra stränder, underbart landskap och underbart doftande skogar.

Kopenhagen

Dag 8: Hemresa eller extradagar

Efter frukosten slutar din cykelresa från Stockholm till Köpenhamn. Vi bokar gärna extradagar åt dig.