2020

Stockholm rundtur med två nätter i Mariefred

En cykeltur genom Sveriges historia

 Rundtur från Stockholm

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◎◎◎
  • Två övernattningar i Mariefred!
  • ca. 230 km

 

8
dagar

50
∅ km per dag

Upptäck Stockholm och dess omgivningar under en cykeltur längs Mälaren - en av Sveriges största sjöar. Du cyklar genom omväxlande landskap och har nästan alltid en sjö eller havet i din omedelbara närhet. I Sveriges historias spår från vikingatiden fram till våra dagar finns mycket intressant att upptäcka: Drottningholms slott och Stockholms parker, småstäder som Mariefred och Trosa och vårt lands enorma vidder. 

 

Dag 1: Egen resa till Stockholm

Vår vackra huvudstad med sina många sevärdheter lockar till en första promenad. På kvällen information om rutten och cykelutlämning. Övernattning i Stockholm.

Dag 2: Stockholm - Södertälje ca. 60 km 

Längs Sveriges tredje största sjö, Mälaren, cyklar du på resans första dag längs den gamla handelsrutten som har funnits sedan vikingatiden. På Lovön ligger världskulturarvet Drottningholms slott. Här, vid Mälarens strand, växte kungafamiljen upp. Även det på området belägna Kina slott från 1700-talet är värt ett besök. Det i den gamla källaren inrymda caféet serverar goda våfflor. Här är det kanske dags för en vilostund. Du fortsätter med färjan mot Södertälje.  

Dag 3: Södertälje - Mariefred ca. 45 km 

I dag cyklar du på små sidovägar till Gripsholms slott. På slottet finns statens porträttsamling med över 4000 verk, där besökaren kan följa porträttkonstens förändringar från 1500-talet fram till nutid. Slottets historia går tillbaka till 1370-talet, då Bo Jonsson Grip lät bygga en borg på en udde som efter flera utbyggnader blev till Gripsholms slott. Övernattning i Mariefred/omgivning. 

Dag 4: Vilodag eller Selaön ca. 50 km 

Besök Selaön med dess runstenar och speciella kyrkogård från 1400-talet, eller njut av en vilodag i Mariefred - Gripsholms slott och andra intressanta platser väntar dig.

Dag 5: Mariefred - Järna ca. 60 km 

Rutten tar dig till den vilda naturen i Sörmlands imponerande landskap. Genom stora snedvridningar och sänkning av den norra delen har många floder och sjöar bildats. Stigningarna belönas med vackra vyer och långa utförsbackar. Ditt hotell är beläget i den lilla staden Järna med den berömda antroposofbyn med biodynamiska trädgårdar och sin speciella arkitektur.

Dag 6: Järna - Trosa ca. 35 km 

Dagens mål är den idylliska staden Trosa, som genom åren har attraherat många konstnärer och författare. Gunnar Ekelöf bodde en tid i Trosa. Här rekommenderas skaldjursbord med delikatesser från världens hav. Övernattning i Trosa.

Dag 7: Trosa - Stockholm ca. 55 km 

Resan forsätter i riktning mot norr. Efter en kort färjetur kommer du till Mörkö. Tips: Ta pendeltåget in till Stockholm och cykla på eftermiddagen på fina cykelvägar längs vattnet till den sydliga stadsön Södermalm. På kvällen kan du testa en av Södermalms många restauranger. Övernattning i Stockholm.

Dag 8: Hemresa eller extradagar 

Efter frukosten slutar din Sörmland-cykeltur. Vi bokar gärna extradagar åt dig.