2020

Tre öarnas cykelresa

Upptäcka bilfria ön Hiddensee, Rügen och Usedom

 Stralsund - Usedom

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◉◎◎
  • ca. 210-255 km

9
dagar

45
∅ km per dag

Under denna resa får du upptäcka tre öar: den bilfria ön Hiddensee, Rügen med sina kända kalkklippor och Usedom med dess furstliga havsbadsområden. Utforska de vita sandstränderna, otaliga sevärdheter och charmiga landsbygden.

Dag 1: Egen resa till Stralsund

Startpunkten på din resa är den gamla hanseatiska staden Stralsund, vars gamla stadsdel hamnade på UNESCOs världsarvslista då den är så vackert bevarad. Att det en gång varit en viktigt handelsstad kan man se än idag. Låt kvällen avslutas i gamla stan och strosa över till Hafeninsel (‘hamnön’) där man kan besöka det gamla skolskeppet Gorch Fock.

Dag 2: Stralsund - Hiddensee - Breege / Glowe / Sagard ca. 15-20 km + båtresor

På morgonen tar du färjan till ön Hiddensee, där du cyklar till den 28 m höga fyren som kallas "Leuchtfeuer Dornbusch", eller koppla av med en dag på stranden. På eftermiddagen tar en båt dig till Breege på ön Rügen. Antingen stannar du i denna lilla hamnstad eller så cyklar du vidare till Glowe eller Sagard.

Dag 3: Dagstur till kalkklipporna, båttur eller ca. 20-50 km

Om du övernattade i Breege så cyklar du mot Sassnitz på halvön Jasmund. Här ligger även Glowe och Sagard. Du cyklar genom bokskogar, över hedar och ängar i Jasmunds nationalpark, upp till de berömda kalkklipporna i Königsstuhl, där du bjuds på fantastisk utsikt! Denna etapp är kort, men tuff. De som vill hoppa över denna del kan uppleva den berömda klippkusten med båt (ingår ej, startar från Sassnitz). 

Dag 4: Glowe - Binz - Göhren / Sellin ca. 30-50 km

Du cyklar längs kusten via Prora, där byggnaderna kommer häpna dig! Du når halvön Mönchgut. Du kan se fram emot Rügens största badort i Binz och till Rügens längsta pir i Sellin, som sträcker sig nästan 400 m ut i havet. Dagens etappmål är Göhren, här väntar långa stränder med den finaste sanden du kan tänka dig.

Dag 5: En dag på stranden eller vandring på halvön Mönchgut

Mönchgut omringas av Östersjön på tre sidor och är en av Rügens underbara hemligheter. Den varierande landsbygden har mycket att erbjuda, och du kan bestämma där och då vad du känner för: en avkopplande dag med bad på stranden eller en kort promenad genom sanddynerna, över hedarna i skogen. Oavsett vad du väljer så kommer du få en fantastisk dag. 

Dag 6: Göhren - Greifswald ca. 50 km + tågresa och färjetur

Idag fortsätter du i lugnt tempo: i Göhren tar du ångtåget ‘Rasande Roland’ till Putbus. Här hoppar du upp på cykeln och följer den lätta vägen till Glewitz, där du tar en liten bilfärja (ingår ej) tillbaka till fastlandet. Sen cyklar du de sista kilometrarna till den gamla hanseatiska staden Greifswald.

Dag 7: Greifswald - Wolgast ca. 50 km

Idag cyklar du vidare längs Östersjökusten. Ditt första stopp rekommenderar vi i Lubmin, här finns det en stor strand och du kan drömma dig bort för en stund under de stora skuggiga träden. Det är inte långt till dagens destination - portarna till ön Usedom. Låt kvällen avnjutas i det historiska gamla kvarteret Wolgast.

Dag 8: Wolgast - Heringsdorf på Usedom ca. 40 km

Via bron Peene når du den soliga ön Usedom och cyklar längs Krummin Wiek till Krummin, och härifrån till den baltiska orten Zinnowitz. Du följer den trädbevuxna kusten med många tillfällen att stanna för att vila på stranden eller ta ett uppfriskande dopp. Du har nått din destination när du kommer fram till de magnifika kejserliga badorterna.

Dag 9: Hemresa eller extradagar

Efter frukost slutar din cykelresa. Vi bokar gärna extradagar åt dig.