2021

Turin - San Remo cykelresa

Från ett alpint panorama till blommornas riviera

 Turin - San Remo

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◉◎◎
  • ca. 295 km

8
dagar

50
∅ km per dag

Precis som den klassiska cykelturen från Milano till San Remo, beger du dig från Alperna till havet. Men jämförelsen är dock inte lika perfekt… Du börjar din tur i kungliga Turin, men du kommer inte att nå din slutdestination på en dag som proffsen gör i “ Classicissima”. Tro oss, det som gör denna resa så underbar - de charmiga och kulturrika platserna du bor på, den fantastiska utsikten och de lockande dofterna - proffscyklisterna skulle mycket hellre cykla lugnt genom landskapen och ha tid för alla de godbitar du kommer ha längs vägen. Sättet som kulturen, landskapet och maten flätas samman är verkligen unikt och kommer varje dag erbjuda dig nöje och entusiasm. En sak är säker, du behöver inte vara proffs för att cykla till San Marino! Fausto Coppi, Eddi Merckx, Erik Zabel eller Mark Cavendish. De skulle alla föredra att göra detta den lugnare varianten. Om bara de kunde göra det du kan...

Dag 1: Egen resa till Turin

På kvällen kommer du ha ett välkomstmöte där du även får din cykel. Upptäck Italiens gamla huvudstad med sina kungliga torg och fantastiska boulevarder.

Dag 2: Turin - Pinerolo ca. 50 km

Du lämnar Turin och följer floden Po en bit innan cykelvägen leder dig till det imponerande ‘Palazzina di caccia of Stupinigi’. Detta roccoco-konstverk kommer fånga din blick, men så kommer även det magnifika bergspanoramat. Du cyklar längs vägarna till Pinerolo medans du kan se de snötäckta alptopparna. Du når ditt boende alldeles för fort. Det är här som en av Italiens mest kända kavalleriskolor bedrevs. Utan hästar eller cyklar tar du en promenad genom Pinerolos historiska stadskärna.

Dag 3: Pinerolo - Saluzzo ca. 45 km

Med det framträdande Mount Mon Viso (‘min syn’) framför dig så cyklar du förbi fruktträdgårdar och vingårdar på fantastiska vägar till Cavour med sin nyfikna fästning som är byggd på en moränkulle mitt i det så annars platta landskapet. Ta en paus vid det tidigare Staffarda Cistercianklostret. Där serveras det jättegod glass. Efteråt så cyklar du efter floden Po en sista gång. Den är mycket mindre nu än den var i Turin. Till sist cyklar du in till medeltida Saluzzo där du kommer märka dess italienska glans. 

Dag 4: Saluzzo - Mondovi ca. 55 km

Dagens etapp bjuder på ett rikt jordbruksliv. Längs kanterna på cykelvägen finns kiwis, äpplen och bönor, som växer speciellt bra här. Du korsar flera strömmar och floden Stura, sen ändras landskapet drastiskt. Den sista milen till Mondovi går genom frodiga gröna kullar. Efter dagens cykling imponeras du av det stora torget i staden du kommer övernatta i. 

Dag 5: Mondovi - Millesimo ca. 55 km

Dagen börjar med några få stigningar som behöver övervinnas. Detta då du lämnar dalen och Tanarofloden för att ta dig upp på högre höjder till en fantastisk väg och till en av de mest kända vingårdarna i Piemonte. Njut av utsikten över kullarna. Vinrankor, lövträd och hasselnötsbuskar visar dig vägen till Ligurien och Millesimo. Den gamla stadsdelens centrum anses vara en av “Borghi piu belli d’Italia”, vilket betyder en av de finaste i Italien.

Dag 6: Millesimo - Albenga ca. 60 km

Äntligen är dagen här! Du ska korsa Alperna! Stigningen är så mild att du knappt kommer märka den. Den går genom Bormidadalen tills du når toppen av passagen Colle Scravaion. Under en 30 km lång nedfärd tittar du ner över de omgivande bergen och ut över havet. De första olivträden kantar din väg. Kanske har du lust att prova den gott doftande liguriska oljan i den pittoreska bergsbyn Castelvecchio. En sak är säker - du kommer ha en spännande nedfärd mot kusten, och innan du vet ordet av så är du i Albenga. Vad som är mindre känt bland turisterna är att Albenga har den näst mest betydelsefulla gamla stadsdelen i Ligurien efter Genoa. Den kommer garanterat charma dig med alla sina restauranger och smala gator.

Dag 7: Albenga - San Remo ca. 20-30 km + transfer

Din sista dag på cykeln börjar med en transfer till San Lorenzo al Mare. Här är startpunkten för en av Italiens bästa cykelvägar! Spektakulära vyer över det turkosblå havet längs blomsterrivieran är ett fantastiskt sätt av avlsluta din cykelresa på. Njut av den Liguriska solen på cykel innan du kommer fram till San Remo. Du borde dock fortsätta cykla efter cykelvägen, den 1.7 km långa cykeltunneln som löper efter den kända sträckan för cykeltävlingen Milano-San Remo är värd att se.

Dag 8: Hemresa eller extradagar 

Efter frukosten slutar din cykelresa. Vi bokar gärna extradagar åt dig.