2020

Venedig - Poreč cykelresa

Medeltida fästningsstäder, romerska arkeologiska utgrävningar & mer

 Venedig/Mestre - Poreč

  • Dagsetapper: ◉◉◉◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◉◎◎
  • Cykla genom Italien, Slowenien och Kroatien
  • ca. 280 - 415 km

 

8
dagar

65
∅ km per dag

Startpunkten på denna resa är Venedig, lagunstaden vid Adriatiska havets kust. Du cyklar förbi stränderna i de klassiska badorterna Jesolo och Caorle efter italienska kusten, som säkerligen lockar till ett uppfriskande dopp. Så glöm inte badkläderna! Förutom stränderna erbjuder inlandsregionen Friuli-Venezia Giulia många platser med otrolig charm som bara väntar på att bli upptäckta: Medeltida fästningsstäder, romerska arkeologiska utgrävningar, typiska italienska torg och byggnader präglade med venetianska influencer som får besökaren att glömma tid och rum. I söder sträcker sig Adriatiska havet lugnt och stillsamt, och i norr reser sig de majestätiska Juliska alperna. Avsluta med en tur nedför den vackra Kroatiska halvön Istrien. Returresa till Venedig kan göras med båt.

Dag 1: Egen resa till Venedigs fastland/Mestre

Du anländer till hotellet beläget på Venedigs fastland. Ta en promenad genom stadens prakt. I Venedig finns mycket bra och lättillgänglig lokaltrafik .

Dag 2: Venedigs fastland/Mestre - Jesolo/Caorle ca. 35-80 km

Idag kan du välja mellan två rutter: antingen cyklar du längs dammen och lagunen till Venedig eller så cyklar du genom den bakomliggande landsbygden och följer floden Sile till Jesolo/Caorle. De första kilometrarna i lagunstaden görs på cykel, sen tar du en färja till Punta Sabbioni (ingår ej). På de ändlösa stränderna i Litorale di Cavallino, i norra delen av lagunen, är vägen radad av fiskebåtar och souvenirstånd. Innan du lämnar Venedig via ‘bakvägen’ så finns möjligheten till en utflykt till fyren vid öns ände för en fantastisk utsikt över lagunen. Längs vägen till Jesolo kan man knappast motstå ett dopp i det svalkande vattnet.

Dag 3: Jesolo/Caorle - Concordia Sagittaria / Portogruaro ca. 35 km

Längs kusten, förbi de sista fiskebodarna, når du Caorle, en liten badort med historiskt centrum. Här lämnas havet bakom dig för ett tag, för att ta riktning mot fastlandet och de Juliska alperna i horisonten. Portogruaro var tidigare en viktig flodhamn, och än idag ser många invånare sin stad som den mest venetianska. Inte helt fel dock, om du ser på utsmyckningarna på de magnifika byggnaderna.

Dag 4: Concordia Sagittaria / Portogruaro - Grado / Aquileia ca. 85 km, ca. 65 km + båt eller ca. 45 km + tåg & båt

Förutom stränderna vid Adriatiska havet så finns massor att upptäcka: ruiner från tidigare romerska städer, antika kyrkor och öppna landskap vid sidan av lagunen. Från Marano Lagunare tar du båten till strax innan Aquileia, en gång en stor stad under romerska imperiet, där du idag kan se utgrävningar av den forna staden på plats och på två museum (båt- och tågresor ingår ej). 

Dag 5: Grado / Aquileia - Trieste ca. 80 km eller ca. 40 km + tåg

Dagen etapp fortsätter genom inlandet i Trieste, ett magert och kargt landskap med steniga grottor, innan du fortsätter tillbaka till havet och en kustlinje med unik skönhet. Där de höjda platåerna kastar sig ner i det djupa havet och det vita branterna kastar sig mot himlen. I Miramare bör du ta dig tid att besöka det romantiska slottet ovanför Grignanobukten, belägen i en vacker park. Ovanför Triestebukten hittar du staden med samma namn, ett tidigare hamnmetropol och ditt etappmål för dagen. Om du inte vill cykla så långt kan du förkorta turen från Montefalcone till Trieste med tåg (ingår ej).

Dag 6: Trieste - Piran / Portoroz ca. 65 km eller ca. 35 km + färja

Arrividerci Italia - Dober dan Slovenija! Efter några få kilometer lämnar du Italien. Beroende på din motivation och kondition cyklar du genom Rosandradalen via inlandet eller förkortar lite med båt mellan Trieste och Muggia (ingår ej). I Slovenien fortsätter vägen genom välkända badorter som Koper och Izola, till Piran eller Portoroz, en spa resort på den slovenska rivieran. 

Dag 7: Piran / Portoroz - Poreč ca. 70 km

Du cyklar förbi saltgårdarna i Secovije, där man på enorma ytor och genom naturlig avdunstning utvinner havssalt, över gränsen till Kroatien. Rutten går genom den kroatiska delen av Istrien, den största halvön i Adriatiska havet med sin lätt kuperade terräng på vägen till Porec, den viktigaste hamnstaden efter Istriens kust. Du får absolut inte missa ett besök till Eufrasiusbasilikan som finns på UNESCOs världsarvslista.

Dag 8: Hemresa eller extradagar

Efter frukost slutar din cykelresa. Vi bokar gärna extradagar åt dig.