2020
Winzer panorama

Vin- och vingårdscykelresa i södra Steiermark

Cykel och vin i ett förtrollande österrikiskt landskap

 Rundtur från Graz

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◎◎◎
  • En unik cykelresa för vinälskare!
  • ca. 250 km

8
dagar

40
∅ km per dag

En unik cykelresa för vinälskare: Österrikes njutningshuvudstad Graz, landskapet Schilcherland och vinvägen i södra Steiermark erbjuder allt som låter en livsnjutares hjärta slå snabbare. Du börjar din resa i Graz, Europas kulturhuvudstad 2003. Längs floderna Mur och Sulm cyklar du sedan upp till Schilcherland. Här blir det besök på oljefabriker och omfattande provsmakningar. Jämför Schilcher-vin med de utsökta vita vinerna längs södra Steiermark-vinvägen. I slottet Seggaus mer än 300 år gamla vinkällare görs vinprovningar. Mur blir sedan din trogna följeslagare tillbaka till Graz, där en avskedsdrink i "Bermudatriangeln" kommer att avrunda denna oförglömliga cykelsemester.

Lantständernas hus i Graz

 

Dag 1: Egen resa till Graz 

Graz ligger söder om Alperna vid floden Mur, där den lämnar Alperna. Ta en promenad i dess gamla centrum är sedan 1999 upptaget på Unescos världsarvslista och desss arkitektur återspeglar stadens historiska utveckling. 

Schloss Stainz

Dag 2: Graz - Stainz ca. 45 km

I dag cyklar du till Stainz. Ortens centrum utgörs av ett långsträckt torg med en Mariakolonn, som omges av hus från 1500- och 1600-talen. Vid ortens utkant ligger slottet Stainz, som inhyser ett jaktmuseum och ett vinhus. Redan 1229 fanns här en kyrka som har utvecklats till ett magnifikt klosterkomplex. En annorlunda upplevelse är en tur med museijärnvägen Flascherlzug från Stainz till Preding och tillbaka. 

Musikanter

Dag 3: Stainz - Eibiswald ca. 45 km 

Dagens cykeltur går in i vinregionen på Schilcher-cykelvägen. På dig väntar en mycket varierad tur genom idylliska byar och dungar till Eibiswald. Övernattning i Eibiswald.

Vingård

Dag 4: Eibiswald - Leutschach ca. 50 km 

Efter ett kort besök i centrum av den levande köpingen Eibiswald fortsätter du österut genom den pittoreska landsbygden och mindre städer. De unika vingårdarna längs södra Steiermark-vinvägen kantar din väg ända till Leutschach.

Vinpaus

Dag 5: Cykeltur på vinvägen  

Den här dagen får du själv bestämma. Du kan ta cykeln till Kitzeck, den högst belägna vinodlingen. Det är heller inte särskilt långt till Maribor med dess vackra gamla stad som är värd ett besök. Alternativt kan du utforska omgivningarna och njuta av ett gott glas vin eller två. Övernattning i Leutschach.

Hantverkare i Leibnitz

Dag 6: Leutschach - Leibnitz ca. 55 km 

Genom pittoreska landskap och små byar cyklar du till vinstaden Leibnitz, som är centralort för vinodlingsområdet i sydvästra Steiermark. Härifrån går olika vinvägar in i odlingsområdena. 

Vingardsresa_Pumpkinsoup

Dag 7: Leibnitz - Graz ca. 50 km 

Du cyklar på Mur-cykelvägen förbi färgglada byar, skuggiga strandskogar och frodiga fält cykla tillbaka till Graz. 

Vingård i skymningen

Dag 8: Hemresa eller extradagar 

Efter frukosten slutar din vinresa i Österrike. Vi bokar gärna extradagar åt dig.