2020

Weser cykelsemester

Cykla från den idylliska Hann. Münden till Bremen

 Hann. Münden - Bremen

  • Dagsetapper: ◉◉◎◎◎
  • Höjdprofil: ◉◉◎◎◎
  • ca. 390 km

8
dagar

55
∅ km per dag

Weser är en av Tysklands viktigaste floder. Starten för denna resa är den idylliska korsvirkesstaden Hann.Münden. Redan i denna lilla stad stöter du på den imponerande Weserrenässansen med noggrant renoverade korsvirkeshus. Härifrån följer du floden genom ‘Weserbergland’ som har många gömda skatter. De cyklar genom medeltida korsvirkesstäder som Höxter, Rinteln och Hameln. Besök Münchhausen-museet i Bodenwerder eller se platsen från ‘Råttfångaren från Hameln’.

Dag 1: Egen resa till Hann. Münden

På kvällen ges information om resan och du får tillgång till din cykel (om bokad). Som en första liten tur kan du cykla till gamla stan och sen strosa genom det medeltida centrumet i Hann. Münden. De historiska korsvirkeshusen från Weserrenässansen är väldigt intressanta, du kommer älska de vackra gamla husen!

Dag 2: Hann- Münden - Bad Karlshafen / omgivningar ca. 45-55 km

Du börjar din cykelresa på Weserklippan, där floderna Werra och Fulda omfamnar varandra. Du cyklar via Reinhardshagen och förbi det antika benediktinklostret Bursfelde till den barocka staden Bad Karlshafen. Stadens centrum med sina underbara renoverade barockhus visar en intressant avstickare mot de annars vanliga korsvirkeshusen.

Dag 3: Bad Karlshafen / omgivningar - Holzminden / Bodenwerder ca. 35-55 km

Du stöter på ett antal sevärdheter längs vägen, bland andra staden Fürstenberg med en känd porslinsfabrik och den gamla hanseatiska staden Höxter med mer än 160 skyddade korsvirkeshus. Den lilla staden Beverungen behöll mycket av sin historiska sida. Holzminden är väl känt för sin produktion av parfymoljor och arom-essenser. 

Dag 4: Holzminden / Bodenwerder - Hameln / Rinteln ca. 25-55 km

Många idylliska byar bjuder dig att stanna till. I Bodenwerder finns Münchhaus-museet som kanske lockar till ett besök. Den kända staden från ‘Råttfångaren från Hameln’ har en intakt gammal stadsdel med fantastiska korsvirkeshus och byggnader typiska för Weserrenässansen som går tillbaka till 1500- och 1600-talet.

Dag 5: Hameln / Rinteln - Minden ca. 40-70 km

Nära Porta Westfalica bryter sig floden sig genom bergsområdet Wiehengebirge och når norra Tysklands lågland. Den lilla staden Rinteln som härstammar från 1200-talet har fortfarande många byggnader från Weserrenässansen. Bad Oeynhausen har världens största varma kolsyrehaltiga saltkällor, varav den den största är 725 meter djup och sprutar 42 meter högt. Minden var en gång ett blomstrande handelscentrum, men förstördes under andra världskriget. Det har dock rekonstruerats på ett vackert sätt.

Dag 6: Minden - Nienburg ca. 65 km

Efter dagarna i de låga bergsområdena så dominerar idag de idylliska, skyddade flodängarna i inre Weser. Njut av den vida utsikten av landsbygden med ängar, svartvita kor, enstaka farmar och otaliga väderkvarnar. Karakteristiskt för Nienburg är den tydliga befästningen och den fina gamla stan, som är värt ett besök.

Dag 7: Nienburg - Verden ca. 55 km

Idag upptäcker du det historiska landskapet mitt i Weser. Grevskapet Hoja korsar du idag. Inhemska byar och vitt spridda farmar är belägna här, på Wesers träskmarker. Efter en dag i naturen kommer du till Verden, här dominerar Domen över staden. Även ryktet av att vara ett viktigt ryttare- och hästcentrum ger en bild av staden.

Dag 8: Verden - Bremen ca. 55 km + hemresa

Bortom trafiken och genom parkliknande områden kommer du fram till Bremen. Staden har den näst största hamnen i Nordsjön och är en viktig del av sjöhandeln. Ett måste är en sightseeingtur i gamla stan, även Schnoorviertel med dess färgrika hus och monumentet ‘Bremer Musicians’. Därefter slutar din cykelresa. Vi bokar gärna extradagar åt dig.